Четврти регионални кантауторски фестивал Поезика 2016  одржаће се од 3. до 5. јуна у Културном центру Новог Сада. Према речима Драгана Крстића, ПР-а Фестивала, Поезика сваке године постаје све масовнији и бољи фестивал, како по броју посетилаца, тако и по квалитету извођача који на њему наступају.

– Фестивал је природно почео да расте и дорастао је до овог данашњег нивоа где се уз талентоване кантауторе који нису толико познати јавности представљају и људи светског реномеа – рекао је Крстић и додао да је Поезика осмишљена тако да поклони пуну пажњу извођачима, а уједно омогући публици да ужива у квалитетној музици.

Као и сваке године, расписан је конкурс за посебне учеснике чиме се ауторима пружа могућност да својој музици отворе пут из анонимности. Овогодишњи победник Фестивала према избору публике је Немања Нешић, који је новосадској публици познат још од деведесетих година као вођа групе Ревир, касније и Мали принц. Победник према избору стручног жирија је деветнаестогодишња кантауторка Ким Тамара Жебић. Иако млада, већ је имала прилике да сарађује са великим музичким именима као што су Дадо Топић и Ана Ћурчин и да наступа на фестивалима попут Егзита.

Marija Erdelji (1)

Осим Немање и Ким Тамаре ове године наступиће и македонска група Ти, Ана Ћурчин, Ненад Марић (познатији као Краљ Чачка), хрватска група Lovely Quinces, Дијана Стена, као и популарни састав Диванхана из Сарајева. У оквиру Фестивала публика ће имати прилику да погледа пројекцију документарног филма Маске ауторке Бранкице Драшковић. У сарадњи са Културним центром Котора 23. јула ће бити одржан један дан фестивала Поезика у Котору.

Улаз за сва фестивалска дешавања је слободан.

текст: Ђурђија Лукић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment