У организацији Новосадског хуманитарног центра и Војвођанског ромског центра за демократију, 145 средњошколаца ромске националности у периоду од годину и по дана има прилику да своје учење учини лакшим уз помоћ волонтера, студената и дипломаца различитих образовних профила у оквиру пројекта „Волонтерска помоћ у учењу“. Координаторка волонтера у Новосадском хуманитарном центру Добрила Марковић истиче да је осим помоћи у учењу, задатак волонтера да буду и подршка и ослонац средњошколцима.

– Овај пројекат пре свега реализујемо да бисмо ромским средњошколцима помогли да успешно заврше средњу школу и мотивисали их да наставе даље са својим школовањем. Наши волонтери помажу им да савладају школско градиво, да се припреме за контролни, писмени или пријемни, али њихов задатак је и да буду подршка – каже Добрила и додаје да је други циљ пројекта смањење јаза између ромске и неромске омладине.

– Упознавањем младих Рома и нерома кроз едукативне и забавне активности показујемо им да разлике не постоје, да смо сви исти, да имамо иста права и да треба да помажемо једни другима. Тако стварамо боље друштво за све нас – друштво без дискриминације и предрасуда – рекла је Добрила.

DSC_0148

Пројекат „Волонтерска помоћ у учењу“ спроводи се у осам градова у Србији: Београду, Новом Саду, Суботици, Вршцу, Жабљу, Сомбору, Шапцу и Нишу и окупља 60 волонтера који се по договору састају са ђацима и помажу им у учењу. Професорица српског језика Вања Вулин каже да је у пројекат ушла јер, осим што воли рад са средњошколцима, жели да утиче на образовање и формирање личности код младих.

– Напредак код ђака се увек примећује, не само кроз градиво, већ и кроз самопоуздање и сигурност у себе и своје способности. Увек су одговорни према задацима које им дајем и савесно их ураде – каже Вања и додаје да је сваки рад са децом једно велико искуство за професора.

Средњошколци учесници у пројекту различитог су узраста и примаоци су стипендије Ромског фонда за образовање. Ученик Електротехничке школе „Михајло Пупин“ у Новом Саду Исмет Гаши каже да је задовољан досадашњим часовима из математике јер су му помогли да добије већу оцену.

– Часове имам два до три пута недељно и волим да их посећујем јер су волонтери љубазни и задовољство је учити са њима. Мислим да би овакав пројекат требало реализовати сваке школске године јер верујем да свим ученицима много помаже. Волео бих када порастем и ја да будем предавач-волонтер и на тај начин помогнем деци као што сада нама помажу – каже Исмет, са којим је сагласна и ученица Средње школе „22. октобар“ у Жабљу Драгана Црни.

EMP_2151 1

– Много је лакше учити ако поред себе имате неког ко вам објашњава оно што вам је на часу остало нејасно. Веома сам захвална свима који су у овај пројекат укључени и желим и ја једног дана да будем волонтерка и да издвајам своје време да бих неком помогла – каже Драгана.

Пројекат „Волонтерска помоћ у учењу“ трајаће до краја октобра. Он се спроводи у сарадњи са особљем средњих школа у градовима учесницима, као и надлежним министарством. Подршку пројекту пружио је и РЕФ (Roma Education Fund), a позив за волонтере стално је отворен.

 

 

текст: Сања Ђукић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment