Бавећи се омладинским активизмом имала сам прилику упознати људе чија су ме животна искуства научила како да постанем боља особа. Једно од тих искустава била је и посета месту под чијим окриљем одрастају деца која од малих ногу постају велики људи, деца која знају шта је то самостално сналажење у друштву.

Породицу оних који своје детињство проводе у дому за децу без родитељског старања чине вршњаци које је живот повео сличним путем. Међусобно разумевање и безусловна подршка коју пружају једни другима јесу оно што њихову заједницу чини јаком. Изазов са којим се сусрећу од првог дана доласка у дом јесте припрема за његово напуштање. Стичући искуства која их оснажују, они заједно уче како да буду самостални, заједно се лаганим корацима крећу ка свету одраслих.

фото: Марија Ердељи
фото: Марија Ердељи

Особе које ову децу изводе на животни пут предано се труде да њихово детињство учине што безбрижнијим, тежећи ка томе да их ово окружење у што већој мери подсећа на породично. Млади радозналци развијају мноштво различитих вештина, од учења како се рукује кућанским апаратима и како се припрема ручак, па до савладавања социјалних и комуникационих вештина кључних за остваривање пријатељских односа. Изградња дечијег самопоуздања, али и изградња њихове вере, како у себе, тако и у људе који их окружују, главна је тежња свих који су одабрали ово племенито занимање.

Разлог због ког ово делим са тобом јесте моја вера да ће ова прича у теби пробудити жељу да учиниш нешто како би друштво препознало потребе ових великих бораца. За почетак, можеш поћи од себе и на тај начин пружити пример другима. Сигурна сам да у твом ормару постоје очуване или можда нове ствари које не планираш користити, а верујем да би неком то било од велике користи. Можда можеш новац намењен за испијање сутрашње кафе са другарима потрошити на оне ситнице које су потребне за свакодневно одржавање хигијене, а своје другаре, уместо на кафу, можеш повести у посету једном оваквом месту у твом окружењу. Људи који свакодневно проводе време са овом децом организују бројне секције на којима деца изражавају своју креативност стичући различите вештине потребне за живот. Верујем да и ти поседујеш неку вештину коју можеш поделити са њима, а сигурна сам да би сви са одушевљењем прихватили твој предлог да осмислиш радионицу и један викенд проведеш са децом. Постоје и они којима би добродошла твоја помоћ при изради домаћих задатака и савладавању новог градива, док би другима пријало да имају пратњу приликом одласка у школу или на тренинг. Њихове потребе су бројне, а твоје могућности су безграничне. Верујем како ти, који ово читаш, имаш невероватну способност да неком улепшаш дан, неком ко то заслужује, и зна како ће ти узвратити. Веруј ми, добићеш најлепшу могућу награду на свету – дечији осмех и искрену љубав.

Данијела Радовановић

Leave a comment