Недавно смо вам писали о важности неформалног образовања које може бити од великог значаја, проширити вам видике и дати нове корисне идеје.  Уколико сте са интернетом на „ти“, радо бисте уштедели новац, енглески вам иде од руке, или у вашем граду немате могућности за похађање курсева из области које вас интересују – постоје сајтови који вам могу пружити потребно знање. Због знатног броја таквих сајтова, избор најпрактичнијих може представљати проблем. Стога вам у даљем тексту представљамо оне које смо одабрали као неке од најприступачнијих.

Udemy.com је сајт који нуди палету курсева из различитих области – од информатичке и софтверске обуке, преко учења језика и видео-продукције, до коришћења разних професионалних програма.  Ово је одлична одскочна даска за увод у непознату материју јер су сва предавања у видео-формату. Кликом на област која вас интересује, у могућности сте да обележите категорију бесплатних курсева, чиме добијате њихов детаљан преглед и опис. Такође, могуће је да и ви као корисници сајта осмислите курс, уколико желите да поделите своје знање из неке области.

Khanacademy.org  фокусира се на традиционалне академске теме служећи се принципом микропредавања у видео-формату и у текстуалном формату. На њему можете пронаћи градиво из математике, економије, друштвених и природних наука. Нивои учења протежу се од почетних па све до компликованих,  за које је потребно предзнање из одабране области. За разлику од Udemy-ја, кликом на тему која вас интересује, отварају се називи лекција, без могућности бирања различитих предавача. Предност сајта је у потпуно бесплатном приступу садржају који се нуди.

Marija Erdelji (2)

Codecademy.com jедан је од најпопуларнијих сајтова за увод у програмирање. Веома је лак за коришћење јер  садржи платформу на којој интерактивно учите и вежбате задатке који вас даље уводе у интересантан свет програмирања. Омогућено је упоредно читање лекција и испробавање функција на лицу места, те на тај начин имате практичну примену наученог. Phython, PHP и Ruby су само неки од програмских језика које овде можете савладати.

Youtube.com веровали или не, не садржи само музичке и смешне клипове. На хиљаде корисника снимило је велики број  детаљних упутства – од програмирања до свирања разних инструмената и певања. Све што вам треба је петоминутна претрага и већ сте на прагу нових сазнања, која су вам лако доступна.

Било да желите допунити своје знање, или сте спремни научити неку потпуно нову вештину, у данашње време, познавање енглеског језика и приступ интернету пружају вам мношто могућности за то . На тај начин добијате прилику да изађете из оквира који вам се нуде формалним образовањем и пронађете код себе дар који нисте ни знали да поседујете.

 

текст: Станислава Анђелковић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment