Кликом до савршене биографије

Вероватно често слушате о важности добро написане биографије и мотивационог писма при одабиру кандидата за пројекат, студентску размену или посао.  Поента писања биографије  је презентовање  свих вештина које кандидат поседује.  Иако су нам савети које добијемо од пријатеља, колега и познаника добродошли, у данашњем добу информација, имати ажурну и професионалну биографију је на неколико кликова од вас.

На интернету постоји прегршт сајтова који вам нуде савете и примере правилно написане биографије и мотивационог писма. Поред њих постоје и интерактивни сајтови који служе као водичи за правилно писање на којима на лицу места попуњавате обрасце. У овом чланку представљамо вам неке од тих сајтова који, осим што су корисни, своје услуге нуде бесплатно.

wikihow.com/WriteaCV-(CurriculumVitae) служи пружању конкретних одговора на најразноврснија питања која сви имамо укључујући и – како написати биографију – што  је одлична полазна тачка за оне који су тек почели да истражују о тајнама добро написане биографије и мотивационог писма. Овде се можете информисати које све ставке ваша биографија треба да садржи и на шта детаљније обратити пажњу. За оне који и даље имају недоумице постоји одељак са често постављаним питањима где могу пронаћи одговоре.

Marija-Erdelji-(3)

europass.cedefop.europa.eu нуди интерактиван приступ који вас питањима води кроз унапред дефинисану форму биографије и мотивационог писма. У сваком пољу набројане су унапред дефинисане главне тачке које ваш одговор треба да садржи, што знатно умањује страх од погрешног одговора. Након попуњавања, вашу нову биографију можете снимити у свој рачунар у .pdf или .doc формату. Важно је напоменути да сајт има могућност да поново учита само .pdf формат, те на тај начин лако можете накнадно ажурирати своје податке. Осим горенаведеног, на сајту можете пронаћи и спектар образаца који могу бити корисни онима који тек кроче у свет запошљавања, као и студентима који планирају усавршавање у иностранству.

canva.com је сајт посвећен креирању квалитетног дизајна, те је оправдано очекивати дизајн који одскаче од монотоних форми које сте виђали раније. Након регистрације путем мејла, одабир дизајна врши се на самом почетку. Унос података намерно подсећа на класично попуњавање папирних формулара, што знатно олакшава сналажење на сајту.

Marija-Erdelji-(4)

cvmkr.com има минималистички приступ креирања ваше биографије и намењен је лицима која имају искуства у њеном писању, јер је сајт фокусиран на поштовање класичне форме, без понуђених примера. При снимању биографије у рачунар, пружа вам се опција  избора дизајна.

Служећи се инструкцијама које се налазе на овим сајтовима уверавамо се колико је у данашње време лако направити квалитетну биографију и мотивационо писмо. Чињеница да постоји огроман број сајтова посвећених само овој теми говори нам о важности што веродостојније представе компетенција које поседујемо.

 

текст: Станислава Анђелковић

фото: Марија Еедељи

Leave a comment