Чар керамике је у изненађењу!

Инес Јањић је мастерирала керамику након чега ју је неисцрпни извор инспирације водио оним путем на ком гради свој свет од глине у малом атељеу, у ком преовладава мношто портрета у покрету кроз које  изражава одређене емоције, а све са основом страсти, радости и љубави према уметности. Њене фигуре припадају апстрактном екпресионизму, а излагала је на колонијама у земљи и иностранству. Са нама је поделила како настају керамичке скулптуре, шта је за њу керамика и како изгледају радионице за децу и одрасле које организује, а наше читаоце награђује прелепим керамичким шољама.

Опиши нам керамику из свог угла.

Срећна је околност за човечанство што глина у присуству воде постаје пластична и погодна за обликовање. Керамика је обимна, неисцрпна делатност која нуди разнородне приступе. Она је комбинација форме и керамо-сликарства. Чар керамике је у тој неизвесности – увек се изненадите на крају!

Maja Ignjatoviå (3)

Како настају керамичке скулптуре?

Интересантно је обликовање различитим техникама (кобасицама, плочама, разноликим текстурама) како би се добио неки облик, предмет, скулптура или накит. Предмети од керамике могу бити обојени у најразличитије боје. Након направљене жељене форме и бојења, следи сушење предмета и термичка обрада, односно излагање предмета високој температури када материјал поприма крајње особине.

Maja Ignjatoviå (1)

Шта је твоја водиља у процесу стварања?

Страст ка уметности и радост доприносу за мене представља стварање уникатних керамичких скулптура и слободу уметника на начин бележења момената искрених емоција. Теме попут портрета људи представљају основу мојих идеја. Носећи неку замисао увек остављам простора публици да надогради своју.

Одакле црпиш инспирацију?

Инспирацију за начин рада и за ликовна решења црпим из расположења,  емоција, окружења.  Моја дела се увек баве човековим унутрашњим животом и тежим ка стварању скулптура за које се може рећи да имају душу. Све радим са одређеном емоцијом која може бити исказана кроз једноставан облик посуде или компликованију  форму,  као што је скулптура. Моје скулптуре су увек у покрету и текстурама, или осликане.

Maja Ignjatoviå (4)

Које је твоје мишљење о комерцијално израђеним керамичким предметима?

Највише се  бавим уметничким предметима  и драго ми је када људи желе да купе моја дела, али наравно израђујем и радове по поруџбини, који имају комерцијалну сврху јер сваки рад је усавршавање, изазов и искуство више.

Maja Ignjatoviå (5)

Шта за тебе представљају радионице које организујеш у свом студију керамике  и вајања?

Жеља за преношењем знања је настала из љубави према области којом се бавим и заиста уживам у томе. Студио керамике и вајања је отворен за све заинтересоване, за мале и велике, за све који желе да се опробају у прављењу уникатних и скулптуралних форми од глине. Могу научити све кораке у изради предмета од керамике, како разним ручним техникама, тако и на грнчарском колу. Основна делатност студија је едукација о примењеној керамици. Сви заинтересовани за керамику могу пронаћи моју интерент страницу и сазнати више о тој врсти уметности.

 Која је твоја порука за младе?

Младима бих поручила да буду упорни и да не одустају од својих снова јер ако имају жељу и вољу, прилике су на све стране, само их треба привући неисцрпном вером. Надограђујте себе радом на ономе што волите и радом на себи!

Инес је одлучила да наше читаоце награди прелепим керамичким шољама. Све што треба да урадиш да би учествовао у игри је да лајкујеш нашу Фејсбук страницу, поделиш овај текст на свом профилу и испод наше објаве на Фејсбуку оставиш коментар која је твоја омиљена боја.

 

текст: Сузана Марјановић

фото: Маја Игњатовић

 

Leave a comment