Човек који помера све границе – Ник Вујичић у Новoм Саду

 

Животна прича Ника Вујичића мора вас оставити без даха. Најпознатији мотивациони говорник, миљеник је милиона људи широм света. Рођен без удова и без прецизне медицинске дијагнозе, Ник је кренуо у животну мисију – да свету објасни смисао и лепоту живљења. Част да се уживо увере у моћ и снагу овог храброг човека, имаће сви заинтересовани млади Новосађани, а пре свега студенти, 18. априла у Спортском и пословном центру „Војводина“.

Да би један од највећих догађаја протекао беспрекорно, постарали су се Савез студената Медицинског факултета Нови Сад, Еванђеоско удружење студената и Студентска унија Филозофског факултета. О догађају, као и о студентском активизму разговарали смо са председницом Савеза Наташом Игић и менаџером за пројекте ЕУС-а Марком Ступаром. Њихов циљ је да подстакну здрав дух зарад добробити целог друштва.

Како теку припреме за трибину коју ће одржати чувени Ник Вујичић?

Наташа: Припреме су у току. Осим студената, трибини ће моћи да присуствују и средњошколци, а карте ће се куповати уз приказану ђачку књижицу или индекс.

Марко: Велики је успех што смо успели да се изборимо да Ник Вујичић дође у Нови Сад. Био је наш гост и 2012. године, а овог пута одржаће велике говоре у Крагујевцу и Нишу, како би и остатак Србије имао прилику да га види.

Зашто су младима корисна предавања овог типа?

Наташа: Младим људима су неопходни говори мотивационог типа јер треба да пронађемо снагу у себи и нашој околини, а ово је лепа прилика да се пошаље позитивна порука.

Ник је својим говорима мотивисао милионе широм света. Према вашем мишљењу, где млади могу пронаћи мотивацију?

Марко: Верујем да људи могу да пронађу наду у вери према Богу. Мислим да је то нешто чему наше друштво треба да се врати.

Наташа: Младим људима је потребан лидер који ће их окупити са здравом идејом.

Marija Erdelji (2) (1)
Наташа Игић

Колико су млади људи у Србији вољни да организују догађаје од јавног значаја?

Марко: Видим да су и млади данас упућени да им рад у организацији користи, те да су након сваког пројекта богатији за још једно искуство. Наду ми дају људи који желе да раде добре ствари.

Колико чланова броје ваше организације и како неко ко жели може да им се прикључи?

Наташа: Код мене је активно 60 волонтера, али има нас и више, у зависности од разних акција. Део наше организације може постати свако, тако што нам се обрати са жељом за рад.

Марко: Имамо активних 40 студената. Отворени смо за све, иако смо хришћанска организација, промовишемо моралну дискусију и организујемо дебате.Сматрам да стечено искуство у различитим пројектима пуно значи у неком будућем послу, а често организујемо интернационалне семинаре и конференције.

Које су предности чланства у вашим организацијама?

Наташа: Афирмација пре свега, јер подстиче жељу за даљи рад. Потом волонтеризам, јер заиста пуно значи када помогнемо некоме и када се осетимо корисним.

Марко: Сматрам да стечено искуство у различитим пројектима пуно значи у неком будућем послу, а имамо и ту предност што смо међународна организација, па често организујемо интернационалне семинаре и конференције.

Који су будуће активности ваших организација?

Наташа: Више хуманитарних акција, више дружења и сарадње са другим организацијама, а нови пројекат који можемо најавити је Летња школа медицине, која се први пут организује ове године на Медицинском факултету.

Марко: Одмах након гостовања Ника Вујичића имаћемо културне вечери у кафићу Атријум, између осталог и Мајкла Отса који је написао књигу „Какав је то Бог“.

Marija Erdelji (1)
Марко Ступар

И за крај, шта можемо очекивати 18. априла?

Марко: Сигуран сам да ће Ник имати једну поруку охрабрења, тако да бих волео да то буде догађај који је окупио младе у Новом Саду, одакле ће свако од њих отићи са еланом за нове успехе.

Наташа: Битно је да кажемо да је овај догађај део пројекта „Нови Сад за европску престоницу младих“, тако да нам је циљ да се млади додатно информишу о самом пројекту, који је подржао и Ник Вујичић.

Карте по цени од 250 динара можете купити сваког дана од 10 до 15 сати на следећим локацијама: централни трг Универзитета Нови Сад и Париски магазин, канцеларија „Послови за младе“.

 

 

Текст: Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment