Свечано отварање седме по реду  заједничке фотографске и сликарске изложбе двоје младих уметника из Новог Сада, Марије Ердељи и Угљеше Цолића, биће одржано 8. априла у „Галерији С“ у  Кикинди.

Ови успешни, креативни људи доказ су да фотографисање и сликање представља спој идеалне уметности. Необичан назив изложбе носи са собом интересантно објашњење.

– У телесним импресијама, сликарским и фотографским, човеково тело је показатељ споне између њега самог и апстракције. Сведени у форми, ови актови истражују богато ликовно подручје од црно-белих фотографија до монохроматских и колористички богатих слика. Кадрирани делови торзоа женског акта и зумирани делови тела мушког акта, попут леђа, одају утисак пејзажа и повезују природу са телом. Телесност човека је представљена као саставни део природе која га окружује. Актови преиспитују истраживања Иполита Тена у којима су особине свих живих бића условљене окружењем. Ове серије радова истражују однос простора и тела, као и узајамни однос актова. А Хегел је тврдио да је ваздух, заправо, ватра – истичу аутори.

фото: Марија Ердељи
Марија Ердељи

Марија је завршила Средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду, а потом уписала Академију уметности, смер Фотографија. Дипломирала је 2012. године. у класи проф. Иване Томановић. Завршила је мастерске студије на Академији уметности у Новом Саду, смер Фотографија, под менторством проф. Иване Томановић. Учествовала је на десетак важних фотографских радионица. Досада је имала око 50 групних изложби и 6 самосталних у земљи и иностранству.

Угљеша је завршио Средњу школу за дизајн и примењену уметност „Богдан Шупут“ у Новом Саду, а потом и  Академију лепих уметности у Београду у класи професора мр Саше Филиповића, одсек Сликарство. На истој академији завршио је мастерске студије сликарства. Тренутно је докторант на Академији класичног сликарства у Сремској Каменици у класи мр Драгана Мартиновића. Досада је имао 27 самосталних и преко тридесет групних изложби. Учествовао је на тридесетак ликовних колонија у земљи и иностранству. Члан је УНУНС-а.

Будући да се две различите дисциплине спајају у једну тематику, публика ће засигурно уживати у изложби, која ће бити отворена до 28. априла.

 

Јелена Драпић

Leave a comment