Удели ми госпо, јер у животу нема страшније казне, него бити слеп у Гранади – стихови су уклесани на једној од капија Алхамбре, а њихову истинитост потврђују утисци многобројних посетилаца. Алхамбра (на арапском значи црвена тврђава) представља симбол прелепе Гранаде, и генерално Шпаније, а своју атрактивност за туристе дугује велелепним грађевинама из периода маварских владара.

Алхамбра представља сведочанство једног времена, будући да је  последњи град у маварском поседу који су Шпанци преузели, те је архитектура остала готово недирнута, а маварске карактеристике остале присутне у архитектури, кухињи и обичајимa. Иако је изградња текла у етапама, од 13. до 15. века, од стране Насрид династије, свој препознатљив облик Алхамбра  је добила у 14. веку, за време Мухамеда V.

Налазећи се на брду, Алхамбра доминира Гранадом. Чини је комплекс палата, краљевских резиденција, вртовa и дворишта, који међусобном испреплетеношћу стварају магију у очима посматрача. Стога, не представља изненађење постојање легенде у народу  да је Алхамбру саградио чаробњак, који је своју душу продао ђаволу, те је од тад чува чаролијама.

Најспектакуларнији део архитектуре је дворски комплекс Насрида који чине Дворац Комарес  и Дворац лавова. Осим што се овде налазило седиште управе, комплекс су чиниле и просторије за опуштање и уживање. Двориште мирти и Двориште лавова представљају симбол Гранаде и измамљују уздахе сваком ко их посети.  Умешност мајстора и осећај за детаље овде долазе до пуног изражаја, низом стубова повезаних луковима, који спајају простор на невероватан начин, чинећи да се посетилац осећа заглављено у величанственом лавиринту из кога не жели да изађе. Осим обогаћених орнамената и краснописа, простор обилује фонтанама, базенима и поточићима који подстичу духовни мир и спокојство који овде владају.

2_AlhambraGeneral_15_tkm

Сами називи попут Дворана две сестре, Двориште мирти, Врата правде, Кула затворенице одају да је ово место пуно прича и догађаја, који и након толико векова успевају да распламсају машту. Зато и не чуди чињеница да је Алхамбра служила као инспирација једном од највећих шпанских песника, пореклом из Гранаде – Федерику Гарсији Лорки,  који је са топлином називао куле Алхамбре „кулама од цимета“.

Захваљујући богатој историји која не промиче радозналом оку  посетиоца, Алхамбра, замрзнута у времену и простору, складно се комбинује са околним Албаисином који представља фасцинантну испреплетеност култура отелотворених у старинским чајџиницама, белим маварским кућама и уским, кривудавим уличицама.

Иако на посетиоце оставља утисак дивљења и савршеног склада, Алхамбра је много више од архитектонског чуда. Она симболише спој трансцеденталног и реалног, духовног и земаљског, истока и запада, и подсећа нас на сву  величанственост таквих стапања.

 

Станислава Анђелковић

Leave a comment