Млада Новосађанка Маријана Кнежев се у свету уметности истиче живописним колажима, који носе шаљиве поруке да је живот пун хумора, радости и ведрине. Урбане појаве савременог доба приказује кроз свој уметнички доживљај надреализма и романтизма.  У њеним сликама може се видету свет бајки, стрипова и  цртаних филмова. Њени мотиви су  колорит и  шаренило у необичним споју, а  све са поруком: „Ако га гледате са праве стране, живот је пред вама и пун је лепота!“

Истовремено успешна студенткиња права и уметница, у детињству је истраживала  разне ликовне технике. Најпре је владала занесеност цртања оловком акта.

autor kolaza Marijana Knezev

– Сећам се да ми је, када сам  први пут одгледала „Титаник“, позирала барбика без одеће, као Роуз у оној чувеној сцени. Затим настаје цртање  темперама, уљаним бојама, и тако се појавио  колаж са којим се  годинама дружим – објашњава Маријана и додаје да је надреализам правац у коме се осећа најслободније.

– Волим да спајам  неспојиво, јер тако настаје нешто ново и  другачије,  што штрчи. Свака трска која штрчи из траве је оно што мене фасцинира! Заправо сваки мој мотив и слика су необична и особена прича. Постоје да би  скренули пажњу на лепоту и радост, упркос свему! – прича ова млада уметница.

Маријана је своје радове излагала на више изложби, међу којима су:  „Осми ФестПо Јоца Савић“ и „Нис Енергизуј Лето“ у Новом Бечеју и у Економској школи у Бечеју, фестивал  „Ново Културно Насеље“ у Новом Саду, као и изложба „Сва лица инспирације“  и „Уметност на испиту“ у Београду. Прошле године  је имала прву самосталну изложбу у Новом Саду, а у плану  је још једна ове године.

fotografija Marijana Knezev autor

-Настојим да свакој слици пренесем свој поглед на свет, који види радост што постојимо и дивљење према животу. Без обзира  да ли је тема бајковити свет или критика савременог друштва, доза ведрине коју исказујем кроз боје и дезене је увек  присутна – каже Маријана и додаје да своју машту негује тако што је редовно залива, а за младе има само једну поруку – Преиспитујте себе и ослушкујте свој унутрашњи глас и увек будите свесни да  границе стварамо сами – оне реално не постоје!

 

Сузана Марјановић

 

 

Leave a comment