Оригами је стара јапанска вештина савијања папира, чија се традиција одржала до данас. Као што и назив каже, суштина оригамија је да се од равног парчета папира направи нешто ново, креативно (ори значи савијати и ками значи папир). Ако се пред вама нађе четвртасти комад папира, искористите прилику и опробајте се у овој вештини!

фото: Марија Ердељи
фото: Марија Ердељи

Постоји готово неограничен број могућности у шта се ваше парче папира може претворити. Осим традиционалних и свима добро познатих облика, можете окушати своју машту и створити нешто по сопственој креацији.

Заштитни знак оригамија и најзаступљенија папирна скулптура јесте оригами ждрал. У древном Јапану и Кини су фигурице од папира имале ритуално значење. Значење оригами ждрала јесу срећа и дуг живот, док жаба симболизује љубав и плодност. Сматра се да су први оригами облици у Јапану били модели лептира који су се користили као украси на венчањима. Сви оригами облици могу се правити у различитим величинама и бојама. Експериментисање са врстама папира и бојама је пожељно! Такође, и примена им је разноврсна – користе се као украси у различитим приликама. Веровали или не, од папира можете направити не само минијатурне скулптуре и новогоришњу декорацију, већ и лустере и шешире. Оригами је нашао и своју примену у математици, јер је погодан као средство којим се визуелно могу приказати различити геометријски облици. Потребно је само мало мотивације и вежбе, па прионите на посао!

Marija Erdelji (3)
фото: Марија Ердељи

Осим што су веома декоративни и лако се уклапају у ентеријер, многи сматрају да је оригами хоби који их смирује и опушта. Савијање папира уме да буде и те како занимљиво. Посебна погодност оригамија као хобија јесте то што га можете практиковати из удобности свог дома. Довољно је да пустите музику која вас инспирише, скувате кафу или чај, а парче папира се увек нађе негде у кући. Играјте се са облицима и ивицама, почните и завршите када вама одговара.

Постоје читаве оригами организације које с времена на време организују радионице у многим светским градовима. У Србији сe оригами радионице организују најчешће у периоду од 24. октобра до 11. новембра када се славе светски дани оригамија. Управо 11. новембар представља Дан оригамија у Јапану, када се праве папирни ждралови који у данашње време симболизују мир.

Marija Erdelji (4)
фото: Марија Ердељи

Осим радионица, упутства за прављење оригами облика можете лако наћи и на интернету. Постоје разни сајтови са цртаним или видео упутствима. Уколико сте се заинтересовали за оригами, разне идеје и смернице можете наћи на интернет страници http://www.origami-fun.com.

 

 

Ђурђија Лукић

Leave a comment