Најуспешнији српски млади џудисти и браћа. Старији, Стефан (21) је вишеструки првак Србије и Балкана и освајач бронзане медаље на Европском првенству за јуниоре за 2014. годину, a исте године је ушао и у топ пет младих спортиста Србије. Млађи, Немања (19) је на Олимпијским играма младих 2013. освојио сребрну медаљу у екипној конкуренцији, најмлађи је сениорски првак Србије у категорији до 81 килограм, а на Европском јуниорском првенству 2014. је освојио златну медаљу. Медаље нису изостале ни на светским такмичењима, што је у 2014. Немањи донело титулу најбољег младог спортисте Србије, која му је додељивана два пута: од Олимпијског комитета Србије и од Спортског друштва Црвена звезда. На светској ранг листи најбољих јуниора за 2014. г. Немања је заузео друго место, баш као и на Олимпијским играма 2014. Упознајте Стефана и Немању Мајдов.

Како памтите свој први сусрет са овим спортом?

Стефан: Мој тата је џудиста. Мој покојни деда је био џудиста. Једноставно са колена на колено џудо се преноси. За нас је све почело када сам видео плакат за тренинге у школи. Наш отац био нам је само родитељ док тренер није рекао како брат и ја нисмо створени за џудо. Онда нам је тата постао тренер, а самостални тренинзи у дневном боравку су се временом претворили у праву салу и џудо клуб Рандори. Ипак, данас не бисмо постизали овакве резултате да није било подршке наших родитеља, Љубише и Биљане.

Шта издваја џудо у односу на друге спортове?

Стефан: Џудо је толико специфичан спорт и могу да кажем уметнички спорт  шах са снагом. Поред физичке стране, џудо јача и менталну и сваки џудиста уме да се носи са свим недаћама у животу. Све полицијске и војне службе у својој обуци користе џудо. Џудо је предмет у основној школи у многим земљама.Уницеф је прогласио џудо најкориснијим спортом за развој деце од 3. до 21. године.

Немања: Џудо је веома специфицан спорт којим могу да се баве сви, независно од старосне доби. То је спорт у коме мањи може да победи већег, слабији јачег, спорт који захтева све врсте тренинга, од физичких до психичких. Џудо је спорт који има душу и спорт који те научи да будеш најјачи кад је напотребније.

Nemanja Majdov
Немања Мајдов

Шта је то што сваки џудиста мора да научи да би се нашао на врху?

Немања: Да би се нашао на врху, сваки играч мора имати поштовање према противнику, али и према самом спорту. Велику улогу игра потпуна посвећеност, број тренинга, психичка снага, вера у себе и вера у бога. Ипак, најважније је да док тренирате, све време уживате.

Stefan Majdov
Стефан Мајдов

Шта за вас значи бити успешан џудиста?

Стефан: Прво треба бити добар и праведан човек. Бити успешан џудиста има доста позитивних страна, како у друштву и на факултету, тако и код девојака, али иза свега тога су литре и литре зноја и суза. Увек треба тежити ка томе да будеш бољи него раније и никада се не сме десити да те слава понесе и да потцениш противнике.

Немања: Бити успешан за мене значи да се сваки велики сан, ако верујемо у њега, може остварити, без обзира колико нам се неостварив чинио у почетку. Буде и тешко, и успони и падови и крв и зној и сузе, али на крају се сви поносе тобом и, најбитније, ти се поносиш собом.

Чему нас учи џудо?

Стефан: Џудо на јапанском значи лаган пут. Учи нас да све препреке сагледамо и благовремено реагујемо ради нашег циља, како у борби, тако и у животу. Џудо те чини свесним онога што радиш и што јеси и шта треба да будеш.

Немања: Џудо нас учи поштовању, учи нас како постати прави спортиста и како стећи пријатеље широм света. Џудо је много више од спорта, то је живот.

Омладинске новине настављају да прате успех ове двојице перспективних младих џудиста и желе им још много победа на предстојећим такмичењима. До тада, Стефан и Немања апелују на наше читаоце да се прикључе хуманитарној акцији за њиховог пријатеља, такође спортисте,  Милоша Божовића. О детаљима ове акције више можете пронаћи на http://ba.n1info.com/a87233/Vijesti/Vijesti/Humanitarna-akcija-za-Milosa-Bozovica.html

Сања Ђукић

Leave a comment