Пријатељство. Реч која носи снажну, емотивну поруку. Колико вас на помен ове речи помисли на једну, посебну особу у свом животу?

Пријатељство
Пријатељи су незаменљиви део нас самих / Фото: Марија Ердељи

Понекад, у наше животе, изненада уђу људи који нам обележе дане, месеце, године самим својим постојањем и захвални смо им на томе. Са првим пријатељствима сусрећемо се још у обданишту, док се сакривени иза мамине сукње, смешкамо девојчици преко пута нас, са којом касније делимо прву ужину, барбике, а неретко и симпатије.

Пријатељство
Пријатељи су породица коју сами бирамо / Фото: unsplash.com

Током основне школе, наша пријатељства учвршћујемо заједничким снагама урађеним задацима, првим журкама и незаобилазним екскурзијама, са којих носимо само најлепша сећања. Средњошколски дани су резервисани за несташлуке, у којима прави пријатељи чувају леђа једно другом.

За цео живот

Ипак, период у којем се стичу и чувају она пријатељства за цео живот свакако је факултетско доба. Не постоји лепша слика од оне у студењаку, где група загрљених, раздраганих, младих људи, уз лагане ритмове гитаре, проводи своје слободно време. То је суштина пријатељства, јер оно не зависи од вере, боје коже, финансија. Довољна је топла реч, снажан загрљај и осмех који помера све границе.

Шта да радиш ако те пријатељ повреди, прочитај ОВДЕ.

Пријатељи су породица коју сами бирамо, она мала карика, која нас спаја и чини наше животе богатијим и лепшим. Када се неко истински радује вашим успесима као да су његови властити – чувајте ту особу и сматрајте је драгоценом.

О предностима и манама цимерства са најбољим пријатељем прочитај ОВДЕ.

Мирисну башту пријатељства неопходно је свакодневно заливати, а што више дамо себе – више и сами добијамо из тог односа. Временом, пријатељ постаје део нас, а наша размишљања и осећања се често подударају. Доброг пријатеља можете препознати по његовим великим делима, али и оним малим – који живот значе. И кључно: ПРАВИ ПРИЈАТЕЉ ВАС ВОЛИ ЗБОГ ОНОГА ШТО ЈЕСТЕ.

Prijateljstvo 2 Marija Erdelji
Пријатељ те воли због онога што јеси /Фото: Марија Ердељи

Пријатељство се чува. Попут најдрагоценије кристалне вазе у бакином орману. Попут нежне латице руже коју поливају капљице росе. Без обзира да ли живите у различитим градовима, државама, континентима, истинско пријатељство опстаје, јер пријатељска љубав гази километре.

Пријатељство бива ко зна због чега

Као што је рекао чувени Меша Селимовић: „Пријатељство се не бира, оно бива ко зна због чега, као љубав. А ништа ја нисам поклонио теби, већ себи“.

 

Јелена Драпић

Leave a comment