Иако нам је прва асоцијација на школу везана за учење, на помен Прве нишке гимназије „Стеван Сремац” сви знају да је реч о школи која се издваја од осталих по својим спортским успесима. Пратећи њихово залагање и труд који улажу у спајање знања стеченог на часовима и мимо њих на тренинзима, уверавамо се у истинитост чувених стихова Љубивоја Ршумовића – да би неки волели да цео дан проводе у школи!

Ова гимназија чувена је по победама које ниже у области спорта, захваљујући ученицима који се поред талента истичу и жељом за напредовањем и достизањем високих циљева. Женска рукометна селекција освојила је сребрну медаљу на Светском школском првенству у Португалији 2010. године, док је мушка кошаркашка екипа након освојеног првог места на Школском првенству Србије, доспела на Светско школско првенство 2015. у Француској,  и тамо освојила шесто место.

Samo Srbija na postolju sa medaljama

Професорка физичког васпитања Гимназије „Стеван Сремац“, Марина Милојевић, предводи успешне тимове ове школе, а будући да је бивша репрезентативка Србије у кошарци, на своје ученике преноси знање и искуство које је стекла тренирајући са врхунским тренерима.

– Водити кошаркашку или рукометну екипу изгледа сасвим другачије, али у свим спортовима се тражи максимално залагање, сарадња, тимски дух и жеља за победом, коју ја имам и трудим се да пренесем на своје ученике открива нам професорка Милојевић.

Похађајући ову школу, ученици имају прилику да осим високог нивоа знања, које их припрема за наставак школовања, стекну и додатно спортско образовање. Марина напомиње да за велики успех у неком спорту, уз напоран рад мора бити присутан таленат.

– Успешан спортиста је могуће постати великим залагањем, жељом и уклапањем свих обавеза у спорту, школи, породици, друштву. Ученици које тренирам су вредни, спремни да себе подреде колективу и да у тимском раду буду део слагалице. Осим труда и залагања, за успех је потребно уклапање разних „коцкица“, будући да бити међу најбољима у земљи која има пуно младих успешних спортиста, нимало није лако – додаје Марина.

11193401_903854272989883_4523266663107514875_n

Уважавање успеха који постижу као и подршку за нове победе, млади спортисти добијају са разних страна. Од директора школе, преко професора који у њој предају, родитеља ученика школе до гимназијалаца – сви су пуни поноса када говоре о постигнутим наградама, и са нестрпљењем ишчекују нове изазове.

– Бодре нас и навијају, без обзира на резултате, што нас додатно мотивише да будемо још бољи, освајамо награде, а потом прослављамо са осталим ђацима – закључила је наша саговорница.

Надамо се да ће се победе нишких  гимназијалаца наставити, као и да ће инспирисати друге младе да се почну бавити спортом. Сати проведени на тренингу и утакмицама, у неизвесности исхода, исплате се када се заједнички стигне до циља коме се дуго тежило, и оправдавају Паскалове речи: Желимо ли успети у овом свету, морамо најпре поседовати самопоуздање, а затим самопожртвованост“.

 

Станислава Анђелковић

Leave a comment