Бројне су предности познавања више од једног страног језика. Биографија обогаћена овом ставком увек ће привући пажњу послодавца. С друге стране, учење језика доприноси развоју мозга. Имајући у виду да је начин на који проводите своје слободно време изузетно значајан, жеља нам је да вас овим текстом подстакнемо да можда већ данас почнете учити неки од страних језика. За вас смо издвојили неколико бесплатних сајтова који су најпогоднији за учење страних језика и уз то вам пружају могућност стицања нових пријатеља из различитх делова света.

duolingo.com један је од најпознатијих сајтова који вас води кроз различите нивое попут неке игрице и на тај начин подстиче да напредујете. Корисници прво граде вокабулар кроз забавне игрице и формирају своје прве реченице уз помоћ лекција за слушање, читање и писање, а уз све то укључена су и правила из граматике. Састоји се из кратких примера и понављања који помажу да боље упамтите речи. Неопходно је да имате свој налог, а сајту можете приступити и преко неког од налога са друштвених мрежа. Преко свог налога можете додавати пријатеље и учење језика учинити интересантнијим тако што ћете се такмичити у пређеним нивоима. Важно је напоменути да је потребно познавање основа енглеског језика како бисте користили овај сајт.

livemocha.com представља најбројнију језичку интернет заједницу. Поред постојања великог броја бесплатних курсева страних језика, омогућава вам да ступите у контакт са другим особама које уче језике те се тако можете  међусобно помагати. С обзиром на број курсева које вам Livemocha пружа имате прилику научити и оне језике који су мање актуелни. Додатна предност овог сајта јесте и то што не захтева познавање енглеског језика јер је велики број курсева преведен на наш језик.

busuu.com је одличан сајт за почетнике јер омогућава лагано учење страних језика на забаван и интерактиван начин. Busuu се истиче својом методологијом учења у виду савладавања лекција кроз вежбе писања, слушања, снимања гласа и вођења стварних дијалога. Научићете корисне фразе, а уколико се двоумите, можете послати своје примере из вежбања изворним говорницима на исправку.

fluentify.com вам омогућава да учите страни језик од изворних говорника. Поред тога што можете бити ученик, истовремено можете подучавајући друге зарадити новац. Часови се одржавају преко јединствене платформе за видео конференције. Како би коврезација била пријатнија, ученици  и предавачи се повезују на основу заједничких интересовања.

Уколико сте увек у покрету, наведени сајтови нуде вам и мобилне апликације које вам омогућавају још лакши приступ.

Један од најбољих начина за усавршавање језика јесте боравак са изворним говорницима. Уколико пак немате прилику или довољно времена да путујете у земљу чији језик учите, увек можете  гледати њихове телевизијске канале и слушати њихове радио станице.

 

Текст: Данијела Радовановић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment