Уколико не знате како да квалитетно проведете своје слободно време, прави избор за вас може бити волонтирање. Осим што тиме доприносите својој заједници, а и целом друштву, оваква активност вам доноси нова познанства и дружења, стицање и усавршавање одређених вештина, могућност путовања, али, можда и најважније, осећај испуњености и личну сатисфакцију. Ако се у овоме проналазите, на вас чекају бројни локални и међународни спортски догађаји, музичке и друге културне манифестације, рад са младима, волонтерски кампови у земљи и иностранству и још много тога.

О разлозима због којих се одлучила за волонтирање и о искуствима које јој је оно донело разговарали смо са студенткињом мастерских студија филологије, Милицом Јоцић. Милица је прво волонтерско искуство стекла на Светском првенству у рукомету за жене 2013. године. Тада је увидела колико је посао волонтера заправо одговоран и захтеван, али и колико је забаван.

– Моје обавезе тада су биле да рукометну репрезентацију Кине безбедно спроведем од хотела до спортске хале и назад. Бринула сам и о томе да не касне на тренинге и утакмице и била сам им водич када су желеле да разгледају Ниш. У томе сам се, мислим, одлично снашла. Не само да сам добила незаборавно искуство, већ сам и много тога научила од њих. Вежбала сам свој кинески, пробала сам разне посластице које су донеле из Кине и сјајно смо се дружиле – говори нам Милица.

Њен наредни волонтерски задатак био је доста другачији. Детету исељеника из Србије, који живе у Италији, два пута недељно путем скајпа одржавала је часове српског језика у трајању од три месеца.

– То ми је представљало велико задовољство јер сам осећала да мој рад има неку узвишенију вредност за мој народ, земљу и културу. Тај осећај ме је натерао да волонтерски рад схватим као привилегију – рекла је она.

Милица се овде није зауставила. На позицији „домаћин музичара“ волонтирала је на џез фестивалу Nišville прошле године. Ово искуство ће памтити по задовољству након добро обављеног посла, по склапању нових пријатељстава и уживању у програму фестивала.

– Оно што једног волонтера натера да се тим послом бави јесте жеља за неким личним задовољством и жеља да буде од користи својој заједници. Уколико волонтер има намеру да испуни обе ове жеље током свог посла, онда је на правом путу да тај посао претвори у велико уживање. Свако ко је бар једном био волонтер зна да, када једном упознаш све лепоте волонтирања, зажалиш што то ниси учинио раније – закључује Милица.

Она додаје да волонтирање није бесплатан, већ добровољан рад. Сматра да волонтирање доноси волонтеру задовољство, нова познанства и нова искуства која се не могу купити новцем, и због тога са волонтирањем не планира да престане.

Никола Благојевић

Leave a comment