Модна организација БАФЕ је расписала регионални конкурс за младе модне дизајнере из земаља окружења: БиХ, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије. Изабрани ствараоци су добили прилику да свој рад прикажу на београдској манифестацији “BalkanArtFashionEvent”, која се 20–22. децембра 2015. године реализовала седми пут заредом. Међу изабраним модним дизајнерима је и млада Суботичанка, Јасмина Кујунџић, која је путем овог конкурса, својом ревијом бренда “ЈАС” упознала стручну и ширу јавност са својим стваралаштвом. Јасмина је студенткиња Техничког факултета “Михајло Пупин” у Зрењанину, и у разговору за Клик, клик, бум је открила информације о својој надарености и плановима за будућност.

Како си се осећала када си сазнала да си изабрана да представиш своје креације?

Када сам сазнала да сам прошла конкурс који су расписали, била сам пресрећна! Нисам никако могла да се обуздам и смирим, поготово зато што је конкуренција била велика. Пуно младих заинтересованих студената се пријављивало на конкурс, а ја сам била једна од оних коју су прошли. Неописив осећај!

Какве утиске носиш са своје прве ревије и какав је утисак она оставила на публику?

Предивно је било! Све је прошло и боље него што сам могла да замислим. А што се тиче публике, па то ће се тек показати да ли је било довољно јаких утисака.

Откуд та идеја и љубав баш према моди и дизајнирању?

То ми је некако у крви. Мама ми је шнајдерка, њен деда је такође био шнајдер, цела та родбина ми је у том свету, док сам талентан за цртање модних скица повукла на тату. Проналазим себе у томе и волим то да радим.

Које су карактеристике које красе твој таленат, жељу и вољу за успехом у свету моде и дизајнирања?

Мислим да највећу улогу има упорност да када нешто замислим, то и остварим. Такође прихватам критике биле оне добре или лоше, јер је ово само почетак, и сматрам да, ако желим да успем у свету моде, морам да слушам шта ми људи, који имају више искуства од мене у томе, говоре.

Какви су твоји планови за будућност?

Наравно да имам и планове и циљеве. Прво ми је у плану промоција самог бренда ЈАС, али пошто то захтева пуно времена и рада, вероватно ћу упоредо са тим да радим на новој колекцији. Неке идеје већ постоје. Нажалост не могу вам рећи када би она била представљена публици, али ће свакако бити до краја лета.

Шта би поручила младима који желе да кроче у свет моде и дизајнирања?

Поручила бих им да буду своји, да покушају да буду иновативни у свом стваралаштву. Данас свако може бити дизајнер. Материјал, игла, конац и маказе, али јако је мало оних који успеју да привуку пажњу публике. Ја се искрено надам да ћу једног дана успети у томе. 

Кристина Ивковић Ивандекић

Leave a comment