Желите да научите нешто ново, путујете, упознате младе широм Европе а да су вам при томе сви трошкови покривени? Упознајте се са Еразмус+ програмом, Млади у акцији.

Од многобројних могућности које овај програм нуди, ми ћемо се осврнути на два: размена младих и тренинг. Оба програма су краткотрајна, тј. учесници у њима учествују до две седмице. Током тог времена обрађује се једна тематика, па тако можете учити о  антидискриминацији, дружењу младих без алкохола, како да сами направите свој филм и мноштво других корисних, практичних ствари а све кроз радионичарски и интерактиван рад. Милана Попов (Висока пословна школа), посетила је Македонију у жељи да научи нешто више о раду са маргинализованим групама људи.

– Драго ми је што сам учествовала на тренингу, зато што сам упознала пуно нових људи, различитих култура. Такође, проширила сам вокабулар у овој области и сада су ми поједини термини на ову тему јаснији – поделила је са нама Милана.

Број учесника из једне земље је најчешће до осам а програми су осмишљени да осим размене знања, размењујете културне сличности и различитости. Марио Бартош (Висока пословна школа) је до сада био на три оваква програма, сваки пут у другој земљи.

– Колико год пута да сам био, увек је другачије искуство радити у групи са људима који не причају твој матерњи језик. Научиш нешто ново о себи и другима, а дефинитивно бих свима препоручио. Заиста, вредно искуство – закључује Марио.

фото: Марија Ердељи
фото: Марија Ердељи

Учесници су млади из земаља Европске уније, са Балкана а у последње време је укључен и регион Кавказа. Учешће је бесплатно, са покривеним трошковима пута, хране, смештаја, визе. Александар Бачкалић (Пољопривредни факултет) се пре неколико дана вратио са своје прве размене у Пољској и не крије одушевљење.

-Драго ми је да сам имао прилику да отпутујем са сјајним друштвом. Ово је потпуно другачије од сваког досадашњег дружења. Када сам се одлучио на учешће, нисам знао шта да очекујем. Отишао сам на препоруку пријатеља, а сада ћу ја бити тај који ћу препоручивати даље – рекао је Александар.

Млади из наше земље активно узимају учешће у овим програмима, мада још увек постоји и група оних до које вест о могућности бесплатне едукације и путовања није стигла. А да ли смо ми вас заинтересовали? Пожурите на страницу www.salto-youth.net, пронађите оно што одговара вашим интересовањима и одвојите време да напишете зашто је вама важно да будете део тренинга и зашто сте ви важан део њиховог програма. Нико вас не може нахвалити нити боље представити од вас самих. Будите упорни и мотивисани јер се сваки труд исплати.

 

Адријана Грујић

Leave a comment