Тежећи ка највећем могућем квалитету, млада Београђанка Сара Велимировић одлучила је да своје образовање настави на једном од најпрестижнијих факултета у Француској – Sciences Po Paris. Као кандидаткиња са изванредним успехом, Сара је одмах добила стипендију која је део приватног фонда самог факултета. Током трајања основних студија,  провела је две године у Француској, док је трећу годину била на размени у САД-у.

Како је све почело?

За Sciences Po Paris  сам чула од друга који је тамо студирао. Истражила сам о различитим програмима и условима преко интернета. Свидео ми се квалитет који пружају  као и мултикултурални аспект. Наиме, од класе која је бројала око 250 студената, имали смо више од 80 националности – од Индије и Јужне Кореје, преко целе Европе и Блиског Истока, до САД-а и Бразила. Погледала сам који су  документи потребни за упис, направила сам план и кренула са писањем мотивационог писма и есеја, као и прикупљањем препорука од професора.

Колико се тамошњи систем образовања разликује од нашег?

 Градиво је структуирано врло јасно и постоји обједињени систем оцењивања и писања есеја. Професори су у току са актуелним трендовима у својим академским областима и имамо приступ порталима са научним радовима. Француска је позната по томе да су скоро сви испити у форми есеја.

Како усклађујеш многобројне обавезе?

 Тако што једноставно радим више него што сам радила раније. То подразумева неке жртве као што је недостатак сна, или слободног времена, али ја не бих била спремна да их направим да не радим оно што волим. Радити нешто што волиш је примарни услов за улагање енергије, и за консеквентни успех. Ипак, врло је битно одвојити време за себе, што ја постижем дружењем са пријатељима бар једном недељно, као и дневном рутином вежби уз лагани џез.

Можеш ли издвојити успех на који си најпоноснија?

 Рекла бих да је то кад сам успела да добијем плаћени стаж у Вашингтону током лета. Тај подухват је био посебан изазов јер су плаћени стажеви ретки у Америци. Област којом сам се бавила на том стажу је сада један од мојих главних професионалних циљева.

 Чиме се тренутно бавиш и који су твоји планови за будућност?

 Tренутно сам на мастер програму међународне безбедности на Sciences Po Paris. Са организацијом из Вашингтона се бавим симулацијом и припремама за специјалну сесију Уједињених нација о светском проблему дроге која се дешава у априлу 2016 у Њу Јорку. Такође, пишем извештаје са седница француског парламента о новим технологијама. Радићу још један стаж после лета, али не знам да ли ћу живети у Португалу, Амстердаму или на Тајланду. Што се тиче дугорочних планова, желим да отворим ресторан, обожавам храну.

Који је твој савет за младе који желе студирати у иностранству?

 Квалитет у образовању треба да вам буде приоритет. Веће су вам шансе ако нађете факултет и земљу које заиста желите. Увек питајте све што не знате или што вас занима. Усудите се да покушате и већ сте направили први корак. Све је могуће за оне који сањају, који се усуђују, раде и никада не одустају.

 

Данијела Радовановић

Leave a comment