Ана Ранитовић је као студент генерације дипломирала социологију на Филозофском факултету Београдског универзитета. Магистрирала је такође као најбоља у класи, и то ни мање ни више него на Универзитету у Оксфорду где је тренутно на докторским студијама антропологије. Суоснивачица  је Омладинског удружења iSerbia, ауторка многих пројеката, бави се предузетништвом и омладинским активизмом.

Како изгледају студије на Универзитету у Оксфорду?

Оксфордски систем је специфичан јер се заснива на менторском раду у малим групама и практичним задацима. Испити се полажу на крају године, у  једном року. Питања су широка и дају слободу студенту при одговарању, а одговори су есејског типа. Осим знања, оцењују се писменост, структура, аргументација и начин размишљања. То је систем у којем је немогуће радити кампањски и који од студента изискује велику одговорност и ширину.

Одакле идеја за оснивање Удружења iSerbia?

Колега с факултета и ја смо одлучили да са приче пређемо на дела. Од тада смо спровели много пројеката, а оно што их све спаја јесте да за циљ имају подстицање младих на усавршавање, иновативност, активизам и предузетништво.

Ауторка си пројекта „Србија на вези” који повезује амбициозне младе са успешним менторима из дијаспоре. Какве резултате  доноси овај пројекат?

Ми смо се усредсредили на размену знања које схватамо као највреднију „донацију“ и као прави пут за изградњу везе са дијаспором, али и за увођење иновативних пракси и унапређење истраживачког рада у Србији, а све то без великих трошкова, употребом информационих технологија. Утисци и резултати су превазишли очекивања. Досад је покренуто небројано међународних научних пројеката и сарадњи.

Била си менаџерка, предавачица, консултанткиња, истраживачица,  живела си у разним земљама,  бавиш се науком, активна си. Колико је, по твом мишљењу, рад на себи битан?

Потребно је опробати се у разним улогама како бисте знали шта је то што желите (као и шта не желите!), које су ваше снаге, а на чему треба порадити. Из мог искуства могу рећи да готово  не постоји узалудан рад – уколико на њега гледате као на прилику за учење и усавршавање.

Који је твој рецепт за успех и шта би поручила младима на почетку студија или каријере?

Дисциплина и радозналост су пресудни на путу ка успеху. Младима поручујем само – Будите храбри!

 

Сузана Марјановић

Leave a comment