Своје искуство током студирања у Америци поделиће са нама Јована Хаџи Тановић, студенткиња четврте године на Факултету за бизнис и менаџмент Bryant University, који се налази у Smithfield Rl, недалеко од Бостона. Уз савете и подршку родитеља, од раног детињства, Јованини путеви су водили ка Америци. Ова Београђанка је захваљујући спортској стипендији добила прилику да своје школовање настави на једном од најпрестижнијих универзитета.

Зашто баш Америка?

Вођена очевим искуством, који је студирао тамо, схватила сам да могу, захваљујући тенису, да добијем пуну стипендију и стекнем диплому која је призната широм света.

Колико се разликује амерички образовни систем од нашег?

Суштинска разлика је у томе што њихов систем функционише по принципу наше гимназије. Веома је битно посећивати сва предавања, пошто то улази у завршну оцену. Добијају се домаћи задаци и раде групни пројекти. Оно што је добро је то што се целокупна активност, почевши од колоквијума преко пројеката до резултата на испиту, вреднује и на основу тога се формира завршна оцена.

Које су најбитније ствари које си научила боравећи тамо?

Самим тим што сам била окружена људима различитог менталитета, научила сам да „читам људе“, препознајем ко су особе на које могу тамо да се ослоним  и од кога шта могу да очекујем. Наравно, доста сам се осамосталила и постала независна, спремна да се суочим са разним животним ситуацијама.

Jovana-sa-teniskim-timom(-druga-sleva)

Да ли ти студирање оставља времена и за друге активности?

Од друге године радим у библиотеци на кампусу. Није много захтеван посао тако да у међувремену могу да стигнем и да учим. Дан ми је у потпуности испуњен и тако најбоље функционишем (ујутру имам предавања, поподне тренинг, увече посао).

Када би се вратила четири године уназад, да ли би се опет одлучила за студирање у Америци?

Дефинитивно бих отишла. Сада кад разговарам са пријатељима видим да  много њих има жељу да оде негде ако се укаже шанса, тако да мислим да сам ја своју прилику искористила на прави начин. То је била моја жеља и жеља мојих родитеља. Сматрам да се не треба кајати ни због чега у животу.

Шта би поручила младим људима који желе да оду у Америку?

Постоје разне могућности за одлазак. Свако ко жели да ради, може да нађе посао. За људе који су вредни, радни и упорни у својим жељама, увек постоје опције. Чувени амерички сан је дефинитивно остварљив.

Николина Комазец

Leave a comment