Соња Калајић, виолинисткиња која свира и друге инструменте и која својом одлучношћу, ревношћу, ангажовањем и рушењем свих препрека испуњава своје снове дан за даном.  Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичких уметности у Београду. Прва је Српкиња која концертно свира на тестери и једина која у Србији свира кастањете по методи Еме Малерас. Утицала је на оснивање прве плесне школе правог танга у Србији, чланица је квартета „Сенсартика“, наступа и са пијанисткинњом Дашом Илић, сарађивала је и сарађује са многим успешним музичарима у Србији и иностранству, а бави се и педагошким и композиционим радом. Ово је само део њене несвакидашње свакодневнице, а са нама је поделила како то заправо изгледа и звучи и како јој све успева.

Како ти је студирање виолине утабало пут за касније успехе како са њом, тако и са осталим инструментима?

Тајна лакоће свирања инструмената лежи у превасходно добром владању техником свирања на виолини, у генетској предиспозицији за многострани ангажман и несвакидашњој страсти према новим изазовима. Виолинска школа професора Дејана Михаиловића је била од кључног значаја за мој даљи развој и као виолинискиње и као музичара уопште. Он ми је први указао на важност истраживачког процеса који може данас да буде једна од дефиниција свега што сам радила.

DSC_4223-(1)

Како су изгледали почеци твог дружења са тестером?

Почеци су били авантура са елементима драме. Одлазак у Буенос Ајрес и сусрет за Родригом Гером, најбољим аргентинским тестерашем. Одлазак на часове у џунглу делте реке Тигре где Родриго живи у колиби одвојен од цивилизације, силне посекотине, жуљеви, крварења, упале мишића и сузе које проливах због неуспеха, трајали су скоро пола године. На послетку – happy end – Родриго ми је рекао да сам његова најуспешнија ученица и није било више потребе да долазим на часове. Повреде су настајале све ређе, а мој први наступ са тестером је био месец дана касније, уживо на радију „Континентал“ са квартетом Лукаса Коена.

По чему је препознатљива „Сенсартика“ и чиме привлачите пажњу многобројне публике?

„Сенсартика“ је, споља гледано, препознатљива по озбиљним аранжманима класичних мајстора, по многобројним инструментима који се употребљавају током концерата, по великом динамичком опсегу, а у последње време и по све већем броју виртуозних композиција на репертоару. Душанка Абрамовић, флаутискиња, Небојша Јанковић, виолончелиста, и Миодраг Јанковић, гитариста, моја су музичка породица.

so5

Како су кастањете доспеле у твоје руке? Колико времена је било потребно да савладаш технику и почнеш са концертним извођењима?

Након концерта у априлу 2012. концертну сарадњу са Инмом Гонзалес у Барселони претворила сам у петодневни семинар индивидуалних часова. Реч је о специфичној, солистичкој техници свирања кастањета по методи Еме Малерас, која се битно разликује од фолклорне, по својој сложености. Концертно сам почела да их свирам четири месеца након часова, а свака нова композиција коју сам изводила била је захтевнија од претходне и тај тренд планирам да наставим.

Када и где можемо да откријемо чудесне светове слушајући несвакидашње звуке твоје музике?

У најскорије време наступам са квартетом „Сенсартика“ у Културном центру Новог Сада 11. фебруара у 19 часова. Потом следе концерти у Угљевику (Република Српска), Панчеву и на нашу велику радост у Бечу 23. фебруара у велелепној дворани „Muth halle“. У марту планирамо концерт у Београду поводом новог албума „Saw friendly“ у издању „Metropolis records“ који представља први албум са столарском тестером на Балкану.

Данијела Шиловановић

Leave a comment