Уласком у позориште, улазите у други свет.

Питате се зашто ићи у позориште и да ли уопште ићи? Обавезно идите! Тамо ћете открити и научити нешто ново, плакаћете или ћете се смејати, онако од срца. Занимљиво је  и погледати како ће изгледати представа којом је представљено дело које смо ми већ прочитали. Онда увидимо његова друга, нама нова значења. Удубите се и саживите са глумцима, ликовима, њиховим понашањем, говором, покретима и осећањима. После тога сигурно нећете отићи кући равнодушни. Нека вас костими и сценографија одведу прошлост, у неко друго доба, будите део тога. Позориште ослобађа, испуњава, учи и мења људе, oплемењује наш дух и шири наше видике. Зато, идите у позориште кад год то можете.

У Српском народном позоришту можете погледати представу „Ивона, бургундска кнегиња“, у режији Радослава Миленковића, а по тексту пољског писца и драматурга Витолда Гобровича. Ово је необична и веома занимљива представа о којој ћете још дуго размишљати и када напустите ову културну установу. Осетићете потребу да и ви сами протресете Ивону како би реаговала на оно што се дешава око ње. Али, да ли треба да реагује, да ли би то онда била она? Погледајте и просудите сами.

„Неприхватање различитости јесте суштина овог дела. Принц одлучује да ожени девојку која је другачија и изазива негодовање остатка краљевства. Они зато желе да је се реше, а да ли су у томе успели и како то желе да ураде, видећете када погледате представу. Шта моћ и власт могу да ураде и колико је тешко бити другачији, свевремено је питање које актуелизује ову представу и ставља је у контекст стварности и садашњости“, рекао нам је Марко Васиљевић, један од глумаца.

Осим њега, играју још и: Марија Меденица, Југослав Крајнов, Тијана Максимовић, Марко Савић, Предраг Момчиловић, Јована Мишковић, Љубица Ракић, Гордана Каменаровић, Марко Савковић, Драгомир Пешић, Миодраг Петроње, Анка Поповић, Јелена Антонијевић, Вишња Обрадовић, Оливера Стаменковић и Звјездана Томашевић Јосифов.

 

 

Данијела Шиловановић

Leave a comment