Група НИТ је настала 2010. године из велике љубави према музици трију другарица, тада студенткиња руског језика: Тамаре Цакић, Иване Мунђе и Анастасије Коњеве, Рускиње која је дошла у Београд на размену студената. Врло брзо су наступе међу пријатељима заменили наступи на бројним манифестацијама и учествовање у различитим телевизијским и радио емисијама, a Ивани и Тамари су се придружили и: Марко Тешић, Александар Лабус и Ана Перишић. Oсим руских и српских традиционалних песама, данас су на репертоару и песме из: Индије, Ирске, Финске, Казахстана, Азербејџана, Грчке, Јужне Америке, из других балканских држава, ромске песме, влашке мелодије. Женском трогласју су пратња акустични инструменти (гитара, тамбура, виолина и перкусије), а осим оригиналних обрада, група има и две ауторске песме: Девојче момку у срце стаде и Разгледница из Ирске. Данас састав групе чине: Ивана Мунђа, Тамара Коматовић, Влада Крунић и Тамара Цакић, која нам је рекла које поруке шаље њихова музика, како тече процес стварања и зашто су различити језици и културе богатство.

Шта за вас значи музика коју стварате и коју изводите? Отвара ли она друге светове и какви су они?

Наша музикa покрива велики хоризонт и одсликава нашу љубав према језицима и културама и љубав према самој музици. За нас она представља могућност да подаримо публици емоцију и енергију која спаја нас у групи НИТ, и нешто ново и оригинално. Када стварамо, ми дарујемо свету нешто ново, што неће подлећи забораву, што ће оставити трага и дати сврху и пуни значај нашег постојања.

На који начин допирете до својих слушалаца и како ваша музика делује на њих?

Наша публика су и млади и стари, и наши и странци, и сви они са нама комуницирају једним језиком, кроз музику. Препознају нас и стално се враћају том акустичном, необрађеном и милом сазвучју трогласа и инструмената кроз мелодије света. А овације и аплаузи су наша храна и највећа награда, којом се исплати сваки минут уложеног труда.

Како одабирате песме које изводите и колико је енергије и времена потребно од одабира до савршеног извођења?

Свако од нас учествује у репертоару и свачији предлог је добродошао, наравно, у оквирима традиционалног, етно, изворног. Код прављења аранжмана је мало другачија ситуација – ту је главна Ивана Мунђа, која учини да нам обраде песама звуче као оригинали. Некад нам за цео процес треба више времена, а некад нам је довољно и десет минута.

nit-(1)

Које се емоције и енергије сједине у процесу стварања ауторске музике? Коју поруку ваша музика шаље?

Ауторска музика је прожета емоцијом да твоја сврха на свету добија пуни смисао и значај и емоцијом да ствараш нешто што је оригинално и достојно, а порука коју шаљемо је управо љубав.

Зашто је богатство певати на неколико језика?

Зато што нам музика даје ширину, а упознајући разне врсте музике и разне културе и певајући на толико језика, ми у ствари боље упознајемо себе.

Зашто је музика неодвојиви део свачијег живота?

Одрасли смо уз музику. У групи смо сви музички образовани: Ивана је завршила соло певање, а свира виолину, гитару и тамбуру, ја сам завршила нижу музичку за хармонику и хорско певање, Тамара Коматовић је завршила Музичку академију за виолину, а свира и укулеле, а Влада Музичку академију за гитару, а свира и тамбуру. Музика је наш начин живота још од малих ногу и неодвојиви део све досад. То је нешто што се тешко може објаснити.

Сања Ђукић

 

Leave a comment