На светском такмичењу Monroe E. Price moot court које ће следеће године бити одржано у Оксфорду, своје знање из области медијског права имаће част да покаже петоро студената Правног факултета у Нишу. Знање, умешност и сналажљивост ће одмерити са екипама из више од 40 земаља света. Нишлије су на регионалном такмичењу које је одржано у Београду биле трећепласиране. Том приликом добили су и награду за најбоље меморијале, односно поднеске, што ће сигурно бити јак ветар у леђа за такмичење које предстоји. Екипу која је дала све од себе да свој факултет и град представи у најбољем светлу чине Гала Бончић, Димитрије Илић, Милица Нешић, Петар Пешић и Лука Анђелковић са којим смо разговарали о самом такмичењу и труду који је ова екипу уложила у последњих неколико месеци.

Како су текле припреме за само такмичење?

Припремали смо се око четири месеца. Кренули смо почетком августа када нам је стигао хипотетички случај. Радили смо константно, готово без паузе, али смо успели да истовремено наставимо са испуњењем наших редовних студентских обавеза и дајемо испите са највишим оценама. Први део припрема подразумевао је истраживање правних извора, највише праксе Eвропског суда за људска права, УН комитета за људска права и сличних органа. У другом делу смо писали поднеске што је можда био и најтежи део припрема, између осталог због врло строгих техничких правила која важе за њихово писање. Последњих месец дана пред само такмичење смо спремали говоре, радили на усавршавању говорничких способности и енглеског језика.

Тимски рад је врло често кључ успеха. Да ли је и у вашем случају он био пресудан?

Свакако да је тимски рад кључ успеха. Од петоро нас у тиму, четворо се знамо од раније и учествовали смо са успехом на сличним такмичењима прошле године. Наш нови члан, Димитрије Илић, се одлично уклопио у екипу. Наравно, као и у сваком тиму, када се напорно ради дешава се да дође до расправе и размирица, али смо их увек брзо превазилазили управо због тога што смо сви добри пријатељи.

CCB11-Timski-rad-je-kljuc-uspeha-(3)

На регионалном такмичењу сте освојили Награду за најбоље поднеске, колико вам је ова награда значајна?

Ова награда је права сатисфакција јер смо највећи део припрема управо посветили писању поднесака. Једина смо екипа на регионалном такмичењу која није имала никакве техничке грешке када су у питању поднесци, једини нисмо добили никакве негативне поене. Тај резултат је значајан јер нам говори да ће наш поднесак, као први у региону, врло вероватно и у Оксфорду бити високо котиран.

Шта вам сада предстоји пред финално такмичење у Оксфорду?

Најпре нам предстоји мало одмора од напорних припрема за такмичење. За Оксфорд ћемо вероватно почети да се припремамо од фебруара будући да се такмичење одржава од 30. марта до 2. априла наредне године. Сада морамо да се изборимо за обезбеђивање неопходних финансијских средстава за одлазак на такмичење.

Јована Адамовић

Leave a comment