Струја. Телефон. Рачунар. Интернет. Да ли сте некад размишљали како би свет данас изгледао без само ова четири проналаска? А без милиона проналаза које су током историје највећи умови науке стварали? О науци и проналасцима размишља и Никола Цвејин, али на мало другачији начин – његова размишљања почињу од тога како изумети нешто ново.

Никола Цвејин је двадесеттрогодишњи студент из Жабља који иза себе има већ шест заштићених проналазака. Први, електрични апарат за дуборез, направио је са само дванаест година јер је, како каже, једноставно трагао за решењем проблема. Електични дуборез је Николи донео прво место на међународном такмичењу Тесла фест и Златни печат Руске федерације на сајму изумитеља у Москви, након чега су се награде и признања само низали.

– Не обраћам много пажње на награде, много ми је битнија сама посета сајму или такмичењу. Ако питате људе из моје околине, потврдиће вам да сам увек исти; какав сам са породицом, такав сам и у јавности – каже овај млади изумитељ.

Фото: Тамара Карановић
Фото: Тамара Карановић

Осим дубореза, Никола је изумео и робота програмираног звуком БипБот, електрично длето, еко-машину за чишћење улица, машину за прање воћа и поврћа и даљинског робота за прскање отровних хемикалија у воћњацима, јединственог у свету. Никола објашњава да овакви резултати не долазе преко ноћи и да се иза свега крије пуно пропуштених излазака, одрицања и рада, а на све то га покреће жеља да буде најбољи и увек корак испред свих.

Како у месту из кога долази није било организације која окупља оне који су заинтересовани за техничке науке, Никола је основао прво Удружење техничке културе у Жабљу. На тај начин је омогућио младим истраживачима, али и свима које наука занима, да квалитетно проводе своје време.

– За мене су успех деца са којом радим; успех је када науче да уче самостално и када схвате да им машта и креативност омогућују да створе свој свет – каже Никола и додаје да рад са децом доноси много позитивне енергије. Осим оснивања Удружења, Никола је нашао још један начин да допринесе развоју и промовисању науке у својој средини – он је и организатор Сајма науке и иновације у Жабљу, а његов труд и залагање препознати су и у Теленору, те се тако нашао у кратком документарном филму „Проналазачи Србије“. На питање како све постиже, Никола одговара да је уз напоран рад све могуће, а својим вршњацима поручује да увек имају на уму да се остварити може било шта, ако смо спремни на одрицање и посвећен рад – то је једина цена коју морамо платити да бисмо стигли до врха.

 

 

Сања Ђукић

Leave a comment