Ако вам се на ТВ екрану појави Станислав Гонцић Буле под претњом да ће добити инфракт, знајте да је реч о шаљивој реклами поводом акције „Негујмо српски језик“. Срећом, Буле није добио инфаркт, али смо ми научили или утврдили како се ова реч правилно каже.

Пројекат „Негујмо српски језик“ покренули су Секретаријат за културу, Библиотека града Београда и Филолошки факултет Универзитета у Београду. Према речима Вељка Брбовића, шефа Катедре за српски језик Филолошког факултета у Београду, циљ овог пројекта је скретање пажње на бригу о језику, неговање језичке културе и на бригу о националном језику и његовом матичном писму. Намера је да се укаже на значај правилног изговора и писања, посебно код младих.

Као што је познато, у Србији је, осим ћириличног, у употреби још и латинично писмо. Чувањем ћирилице и правилном употребом српског језика чувамо културу и идентитет нашег народа, док професор Брборић објашњава да је задатак свих образованих да поштују језичку норму.

Marija-Erdelji

У школским програмима пише да је циљ наставе српског језика развијање свести да се матерњи језик негује и унапређује и да се развија и негује љубав према њему. Дакле, намера је јасна: да покажемо да се свакодневно обраћамо другима и да се други обраћају нама и да је важно и шта кажемо (и напишемо), али и да је важно и како то кажемо (и напишемо). Језичка норма служи да би се поштовала и задатак свих образованих је да званичну комуникацију ускладе са нормативним захтевима, тј. са језичким правилима”, каже др Вељко Брборић.

На сваком од билборда разјашњава се одређена језичка недоумица и исправља нека од језичких грешакa. Застаните и осмотрите! Правилно је увек боље и зато треба да се трудите да исправно говорите. Чувањем нашег језика остајемо доследни себи. Издвојите се по ономе што је добро.

 

Ђурђија Лукић

Leave a comment