Постоји ли лепши осећај од оног када усрећимо неког? Било да је у питању ситница, поклањање је одувек представљало чин којим исказујемо своју добру намеру – да неког обрадујемо. Група Just give оформљена је на Фејсбуку у намери да обрадујемо потпуне незнанце који нам касније могу постати пријатељи. Иновативну групу покренула је креативна Aна Паудрил, којој су се касније придружиле Вања Пушкаш и Леа Бодор. Вања Пушкаш се поноси радом у овој групи.

„Чланови ове групе су људи доброг срца. Одлучили смо се за Фејсбук јер је он данас најбољи вид комуникације и велики број људи га користи, и младих и старијих. Врло је лако користити ову групу, довољно је само у претрази укуцати Just give, послати захтев и постати део ове јединствене заједнице“, рекла је Вања.

Група бележи константан раст броја чланова, што је јасан доказ да су људи у Србији пре свега жељни да помогну другима. Било да се поклања материјална ствар или је помоћ другог типа, циљ је исти – развеселити неког.

„Поклањају се троседи, двоседи, шољице, тегле, теписи, накит, књиге, мобилни телефони, компјутери, слободно време ако неком треба, помоћ у кући, око чишћења, чувања наших најмлађих, па и животиња. А најчешће се поклања гардероба. Мислим да свако треба да искуси ову групу, јер човек види какво је наше човечанство, колико су људи спремни да помогну онима којима је најпотребније“, истиче Вања.

У овој групи важе одређена правила која су поставиле администраторке. Ствари у групи се не смеју продавати јер је сврха групе поклањање. Обавезна је фотографија поклона уз кратак опис. Група је отворена и за питања, на која радо одговара Вања.

„Није тешко водити групу јер се нас три међусобно допуњујемо. Веома смо задовољне како група функционише и из дана у дан нас изненађује нагли пораст броја чланова. Желела бих да и даље помажемо једни другима“, закључује Вања.

Marija-Erdelji2
Фото: Марија Ердељи

Љиљана Десанчић, једна од чланица групе, истиче како је позитивна ствар што овако нешто постоји код нас.

„Одушевљена сам групом, драго ми је да и даље постоје добри и хумани људи. Што се мене тиче, најдража ствар коју сам поклонила јесте сат који је отишао у руке једне девојчице. По мом мишљењу не постоји већа награда од њеног осмеха“, рекла је Љиљана.

Људи племенитог срца не престају са изненађењима, а Тина Дамјановић Спајић за групу Just give има само речи хвале.

„Требало је да окречим просторију и објавила сам обавештење у групи. Недуго након објављивања јавило се више њих са жељом да помогну. Једна девојка је дошла и удруженим снагама смо окречиле просторију“, каже Тина Дамјановић Спајић.

Млада Бојана Панић је изјавила да је ова група прилика да покажемо своју доброту.

„Поклонила сам телевизор, папагаја и пуњач, а добила књиге и нешто од одеће. У овом добу потрошачког друштва, треба водити рачуна да не бацамо ствари које неко други може искористити“, изјавила је Бојана Панић.

Новосађани, браво!

Јелена Драпић

Leave a comment