Када смо били деца, највише смо се радовали новогодишњим празницима. Увесељавало нас је кићење јелке, радовали смо се украсним сијалицама које светле у разним бојама и дугобрадом седом декици у црвено-белом оделу који нам је доносио пакетиће, плашила нас је бука петарди, а знали смо да останемо неми под величанственим ватрометом. Да ли смо се некада запитали одакле потичу све ове ствари за које нас везују тако лепе успомене и којима и данас знамо да се обрадујемо? Вероватно већина нас није, а за оне који јесу, а ипак нису добили тражене одговоре, издвојили смо неколико занимљивости. Па, да ли сте знали…

Да је ватромет настао у Кини у 7. веку, а да се у Европи и Америци употребљава од 18. века? У Гинисову књигу рекорда уписан је као највећи ватромет из јапанског града Коноса. За овај спектакуларан догађај 2014. г. употребљено је 460 килограма пиротехничког материјала.

Да тоне покварених украсних новогодишњих сијалица заврши сваке године у кинеском граду Схијао где се рециклирањем из њих издваја месинг, бакар и пластика. Највредније су због тога што их чини 95% чистог бакра.

Најстарија празнична разгледница настала је 1843. г. у Лондону када је сер Хенри Кол наручио од илустратора Џона Калкота Хорслеја. На централној од три илустрације приказане су три генерације једне породице како са пуним чашама наздрављају за примаоца разгледнице. На обе стране биле су илустрације доброчинства – дељење хране и одеће сиромасима.

Фото: Марија Ердељи
Фото: Марија Ердељи

Немци су први народ који је свечано окитио новогодишњу јелку и сматра се да је била постављена у Катедрали Стразбург 1539. г. Свој данашњи изглед јелка добија тек у 19. веку, а прославили су је Британци.

Данашњу слику Деда Мраза створили су Американци, спојивши у њему три популарне личности из северне Европе – Светог Николу из Холандије (Sinterklaas), Father Christmas-a из Енглеске и Крис Крингла из Немачке. Позната компанија Кока-Кола распространила је његов лик широм света, и увела га у оне културе које за Деда Мраза раније нису знале.

И петарде су измислили Кинези пре најмање 1000 година. У то време посуде су биле веома ретке и скупе, а намирнице и зачине неки су чували у шупљим бамбусовим трскама. Према једној причи творац прве петарде је кувар који је у једној таквој стабљици случајно помешао сумпор, ћумур и со. Основна намена петарди била је да отерају зле духове који се иначе боје буке. У Европу их је први донео Марко Поло.

Нова година прво стиже на кирибатска Линијска острва 31. децембра у 11 часова по нашем времену. Тачније, прво стиже на Киритимати, Божићно острво, које има око 5000 становника и припада пацифичкој државици Кирибати.

Док ми уживамо у ономе што је остало на трпези од прославе у новогодишњој ноћи, у Грчкој се сваког првог јануара пости у част Светом Василу за кога се верује да је претходне ноћи доброј деци пунио поклонима ципелице остављене пред вратима.

Никола Благојевић

Leave a comment