Гастрономија као значајан део културе

Најбољи начин да обогатите свој живот новим успоменама и незаборавним догађајима су путовања. Могућност да се образујете на једноставан и леп начин, да доживите своје најлепше доба младости у различитим деловима света, нешто је што заувек остаје у вама и нешто због чега никада нећете зажалити.

Сваки град има своје карактеристике по чему је јединствен и препознатљив, нешто због чега људи путују у том смеру. То може бити занимљива манифестација, монументална црква или укусан, необичан колач попут Куртош колача у Будимпешти. Ова укусна мађарска посластица се спрема на жару и најукуснија је, како кажу, док је још врућа. Колач потиче из 16. и 17. века са простора Трансилваније, а у преводу значи димњак. Куртош колач је незаобилазна посластица Будимпеште и традиционали мађарски специјалитет који својим мирисом привлачи све посетиоце.

Рецепт се мењао временом према традицијама и локалним обичајима, али кажу да сваки посластичар има свој тајни рецепт. Сазнали смо да се спрема од киселог теста, које се истањи дрвеном оклагијом, спирално намота на специјали дрвени калуп ваљкастог облика, премаже шећером и потом пече на жару.

Gastronomija kao znaƒajan deo kulture (1) Maja Ignjatovic
Фото: Маја Игњатовић

Иако је мађарска кухиња слична нашој, не сме се заборавити њихов гулаш који се може окусити у разним ресторанима Будимпеште. Aко уз добру храну желите и наздравити неким финим пићем, ту су данас већ надалеко позната им вина. Вино је још једна традиционална посластица Будимпеште, која се у највећој мери користи током новогодишњег програма уз коњске трке које почињу већ од 14 сати.

Поред трка, новогодишњи програм подразумева и неколико концерата на отвореном, у центру града, а поред вина грађани се могу послужити још и најбољим црним пивом у околини – Фекете демон. Постоје ресторани са виолинистима и циганском музиком уз које се може уживати уз разне мађарске специјалитете. Мађарска храна и пиће нису једини разлог зашто би требало да посетите Будимпешту. То је град који може понудити пуно, посебно младима.

Будимпешта је постала „друга најбоља европска дестинација за изласке“, јер је један од најзанимљивих градова Европе за ноћни провод. Када кажемo ноћни провод, мислимo и на руин пабове, које су основали иновативни и млади Будимпештанци пре десетак година.

Кристина Ивковић Ивандекић

 

Leave a comment