Српски језик је омиљени предмет у Основној школи „Вук Караџић“ у Блажеву, месту у самом подножју планине Копаоник. Захваљујући Марији Алексић (29), наставници српског језика и књижевности из Бруса, ученици ове школе постижу завидан успех на такмичењима.

 

 

Љубав према књижевности и жеља да на занимљив и креативан начин пренесем знање које поседујем је нешто што ме покреће. Деца су жељна знања и то ме радује. Моји ученици су ове године, као и 2013, освојили два трећа места на књижевним олимпијадама, такмичењима републичког нивоа, која се одржавају у Сремским Карловцима. С обзиром на то да сеоска школа у којој радим има мали број ученика, сматрам ово одличним успехом како за ученике, тако и за себе“, рекла је Марија, која је и више него поносна на своје ђаке и додаје да јој њихови успеси значе много, као и да јој дају  мотивацију да се и даље усавршава и усмерава ученике ка путу знања, како би  заволели српски језик.

Поред свог посла, Марија се труди да кроз ваннаставне активности, које подразумевају вођење етно-групе и писање бројних пројеката, још више укључи ученике у културне и спортске манифестације. Тако се сваке године одржава Етно фест, а недавно је у сарадњи са Средњом школом Брус успела да организује постављање бетонских стонотениских столова на отвореном. То је, како каже, добар подстрек да се деца укључе у активности које заједничким снагама спроводе како би своје време провели на квалитетан начин и научили себе да раде тимски. Тиме имају још већу сатисфакцију и удружени раде на реализовању других идеја.

10644783_10203235976554785_3853604107447291452_o-1

Увек насмејана и добро расположена, Марија гаји велику љубав према етно-певању, а многе девојчице је у томе подржавају. Каже да ову врсту уметности прихватају данашња, модерна деца.

“Наше Културно-уметничко друштво Копаоник 1903 је такође успешно и могу рећи веома популарно у нашем окружењу. Имам подршку многих девојчица, али и дечака који се врло радо одазивају пробама и наступима јер се интересују за очување етно-традиције и саме културне баштине. Наступамо на домаћим и међународним фестивалима који имају дугу и богату традицију. У Бугарској и Румунији смо толико познати да се увек од нас очекује да освојимо неку награду,” завршава Марија.

Ова наставница српског језика је навикла да ређа упехе. То некако иде уз њену личност. У прилог томе говори и чињеница да је она као председница Удружења грађана Омладински центар Брус допринела заједници у многим аспектима. Кроз ово удружење, поред многих акција, Марија је у сарадњи са Министарством омладине и спорта успела да организује изузетан волонтерски пројекат Средимо Брус, где су се укључили ученици основних и средњих школа из Бруса и околине. Том приликом је између осталог очишћена река Грашевка и офарбани су зидови Средње школе Брус. Поред свог примарног посла, Марија кроз овакве активности показује како треба помагати друштву и допринети лепшем животу за све нас. Следећи Маријин пример, чини се да посао није наш главни задатак, већ константан рад на себи, како бисмо сви ми заједно били бољи.

 

Тамара Урошевић

Leave a comment