Вођен идејом да учини доступним све оне информације које су од значаја за једног младог човека, Александар Дашић је 2011. године покренуо блог под називом „Млади Рашке“. Блог временом прераста у веб-сајт и добија име „Портал Млади“, а данас броји више хиљада посета дневно. Оно што Александра покреће јесу људи ентузијасти  и жеља за променама. Додатно га инспирише када види да оно што он ради мотивише и друге да се покрену.

Какав пут је потребно прећи да би се стигло до сајта као што је „Портал Млади“?

Био је то пут са много успона  и падова, одрицања и великог труда. Потребна је јасна визија онога шта желите. Ми смо знали, а добре идеје увек нађу пут. Направили смо план и кренули у реализацију. Сваку организацију чине људи и заслуга припада како мени, тако и свим нашим сарадницима. Волим да илуструјем нашу сарадњу као слагалицу. Свако има свој део. Можда појединачно не значимо много, али ако се повезујемо, полако стварамо једну ширу слику на коју се свакодневно надовезују нове идеје.

Шта „Портал Млади“ пружа својим читаоцима?

Портал гаји концепт „млади за младе“. Сматрамо да млади најбоље разумеју своје потребе и да на најбољи начин могу утицати једни на друге. Ослушкујемо оно што они који нас прате очекују од нас. Дистанцирали смо се од политике и дневних дешавања, не зато да бисмо побегли од реалности, већ да бисмо мотивисали младе да се укључе у стварање нечег новог и бољег. То се најбоље постиже ако кренемо од себе и своје околине. Јако је важно да су млади мобилни, да путују, да се упознају са другим културама и начинима живота. Стога „Портал Млади“ редовно објављује конкурсе где су делимично или у потпуности покривени трошкови за семинаре и конференције. Циљ нам је издвојити се квалитетом, како бисмо студентско новинарство учинили препознатљивим.

CCB11 intervju Dobre ideje uvek (2)

Преко програма „Ради и путуј“ провео си пет месеци у САД-у. Колико ти је то искуство помогло у вођењу портала?

 То је непроцењиво искуство за мене. Био је то мој први дужи одлазак од породице и пријатеља и свакако  један велики испит. Тамо сам научио да вас на месту где су једнаке шансе само истрајност, упорност и рад могу издвојити од осталих. По повратку из САД-а је заправо и покренут „Портал Млади“. Моја препорука свима који су у могућности је да се пријаве на овај програм.

Шта је неопходно за успешно вођење једног тима људи?

 Потребна је добра организација и посвећеност у раду свих чланова. Ми смо механизам у којем сви зависе једни од других. Одговорност је јако важна. Радне навике се стичу, вештине се уче, али је за све потребна жеља. Наши сарадници поседују све наведено, а увек смо отворени и за нову сарадњу. Зато придружите нам се и ви,  да заједно мењамо ствари набоље.

Коју поруку би послао младим људима у Србији?

Узмите ствар у своје руке. Нико се за вас неће борити осим вас самих. Тражите могућности за себе, користите шансе и трудите се да из сваке прилике извучете максимум. Учите константно, јер стицањем знања најбоље улажете у себе.

Данијела Радовановић

Leave a comment